Vincentka minerální voda 700 ml
Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Vincentka je doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.
Vincentka pomáhá regenerovat vnitřní prostředí člověka po velkých ztrátách potu, ke kterým dochází při těžké fyzické práci, sportu, pobytu v horkém prostředí a horečnatých onemocněních.
Vincentka je vhodná pro prevenci zubního kazu u dětí v dávce 0,25l/den.
VÍCE INFORMACÍ O INHALACI VINCENTKY NALEZNETE ZDE.
Vincentka může sloužit pro uhrazení denní dávky jódu, stačí vypít 25ml (jeden doušek). Vincentka obsahuje biogenní prvky (viz výtah analýzy zdroje) jako je lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení a je vhodná jako přírodní doplněk výživy pro sportovce, děti, těhotné ženy a rekonvalescenty.
Vincentka je podpůrným prostředkem po alkoholových excesech.
Kontraindikována je pouze u lidí se selhávajícími ledvinami. Opatrnosti je třeba u pacientů s onemocněním ledvin a s otoky dolních končetin, ale i zde je možno Vincentku užívat po konzultaci s lékařem.
- Pitná kúra – většinou se Vincentka podává 2× denně, na lačno před snídaní (150 ml) a poté před večeří (150 ml). Účinná pitná kúra má trvat 21 dnů. Popíjí se studená nebo ohřátá. Během příští půlhodiny nic nekonzumujeme ani nepijeme.
- Kloktání a výplachy nosohltanu (možnost použití výrobku Vincentka nosní sprej)
- Inhalace
- Prevence – pijeme studenou nebo použijeme k ředění ovocných šťáv, na zálivku zeleninových salátů, k zapíjení při konzumaci alkoholu a kávy.
- Vychlazená a smíchaná s kvalitním suchým vínem v poměru 1:1 jako střik, chutná výborně, snižuje kyselost vína.
- K prevenci zubního kazu používáme k vyplachování úst.
Vincentka je ojedinělá minerální voda z přírodního léčivého zdroje, velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Minerální voda Vincentka se svým osmotickým tlakem 634,7 kPa velmi blíží osmolaritě lidské krve, intracelulárních tekutin, tedy vnitřnímu prostředí člověka. Při pití je proto dobře snášena i ve větším množství, nevyvolává dyskomfort v zažívacím traktu a nepůsobí nepříjemně na sliznicích dýchacích cest, je-li použita k inhalaci jako aerosol.
Dobrá snášenlivost a pozitivní efekt souvisí s koncentrací, ale i vzájemným poměrem hlavních kationtů minerální vody, kdy na buněčných membránách nevznikají velké koncentrační gradienty. Naopak vysoký koncentrační gradient pro chloridové ionty intracelulárně a bikarbonátů extracelulárně usnadňuje difusi jodidových iontů z minerální vody do tkání.
Na sliznicích se tak zvyšuje obsah sekrečního IgA v hlenu. Vápenaté kationty z minerální vody vstupují do kaskády imunologických reakcí probíhajících v povrchových vrstvách sliznice. Bikarbonáty ztekucují vazký hlen a usnadňují tak expektoraci.
Při pitné kúře se uplatňuje stejně jako při inhalaci osmolarita minerální vody a téměř fyziologická koncentrace natria a kalia. Hlavní význam bikarbonátu a kyseliny borité je pufrační. Vápenatým kationtům vstřebaným s litiovými kationty je přisuzován stimulační účinek na produkci inzulinu.
Chemická analýza po odželeznění:
Kationty | (mg/l) | Anionty | (mg/l) |
---|---|---|---|
Li+ | 9,1 | F- | 2,7 |
Na+ | 2 170 | Cl- | 1 600 |
K+ | 143 | I- | 5,2* |
Ca2+ | 304 | HCO3– | 4490 |
Ba2+ | 6,03 | Odželezeno |
Nedisociované složky | (mg/l) |
---|---|
HBO2 | 284 |
Celková mineralizace (mg/l) | 9 060 |
---|---|
Přírodní CO2 (mg/l) | 3 100 |
Ph | 6,7 |
* 522 μg/100ml, 348% referenční hodnoty příjmu
700 ml nevratný skleněný obal
- Balení - v letech 1977-1988 se Vincentka prodávala v plastové láhvi. Jednalo se o tvrzené PVC opatřené hliníkovou fólií místo uzávěru. Tento obal byl naprosto nevhodný pro balení sycené vody (VINCENTKA obsahuje přírodní CO2 přímo ze zdroje). CO2 rychle vyprchalo a Vincentka tak byla okysličena v láhvi a její chuť se výrazně změnila - i po chemické stránce byla znehodnocena. Dnes používáme skleněné láhve se šroubovým uzávěrem, které dokáží Vincentku nejlépe uchovat v nejvyšší kvalitě.
- Obsah železa - VINCENTKA se od roku 1995 odželezňuje z důvodu oxidace železa v láhvi a tvorby sedimentu. Železo ve Vincentce má svoji typickou chuť, která nemusí všem úplně vyhovovat. Pokud navštívíte Luhačovice dostanete na kolonádě Vincentku s obsahem železa a můžete porovnat.
- Technologie výroby - dnešní plnění Vincentky do láhví je technologicky na jiné úrovni než před 40 lety. Celá technologie je vyrobena z nerez oceli a jedná se o zcela uzavřený proces, který zabraňuje přístupu kyslíku k Vincentce a tím oxidaci a změně chemického složení.